Rumianek pospolity

Matricaria chamomilla, Rodzina - Złożone

Występuje w całej Europie, Ameryce Północnej, Australii, częściowo w Azji. Jest rośliną jednoroczną. Liście ma podwójnie - potrójnie pierzastosieczne. Łodygę silnie rozkrzewiającą się. Kwiaty zebrane w koszyczki umieszczone pojedynczo na końach pędów. Dno koszyczka stożkowate i wewnątrz puste. Kwiaty środkowe rurkowate, żółte, a brzeżne - języczkowate białe.

Surowiec - koszyczki rumianku.

Zastosowanie -wewnętrznie w stanach zapalnych układu pokarmowego, pomocniczo w braku łaknienia, bólach brzucha, wzdęciach, nadmiernej fermentacji, jako środek żółciopedny, szczególnie w mieszankach. Działa lekko uspokajająco. Zewnętrznie do pielęgnacji skóry i włosów.

Stanowisko - nie ma szczególnych wymagań, ale gleba powinna jednak być przepuszczalna i zasobna w wapń. Nasiona kiełkują na świetle, więc nie należy ich przykrywać ziemią, tylko przycisnąć deseczką. Najwygodniej jest wysiać rumianek wczesną wiosną do doniczek w pomieszczeniu i potem rozdzielając na kępki wysadzić na miejsce stałe. Jest bardziej aromatyczny ze słonecznych stanowisk. Rozsiewa się sam i wtedy lokuje się tam, gdzie najlepiej odpowiada mu stanowisko.

Receptury:

Napar - 1 - 2 łyżki kwiatu zalać wrzątkiem i naparzać 15 min pod przykryciem. Pić 1/2 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami. Naparu używać do kąpieli uspokajających, łagodzących podrażnienia skóry, przemywań, płukanek. Rumianek szczególnie polecany jest dla małych dzieci i osób starszych.

Kosmetyka - ma duże znaczeniu w kosmetyce, napar jest bardzo dobrą płukanką do włosów przetłuszczających się (rozjaśnia włosy) , przemywań tłustej cery. Jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.