Żywokost lekarski

Symhytum officinale, Rodzina Szorstkolistne

Występuje niemal w całej Europie, Azji aż po Syberię. Łodygę ma prostą, wzniesioną, kanciastą, rozgałęziającą się do wys. nawet 1 m. Liście odziomkowe i dolne ogonkowe, górne siedzące. Roslina gęsto owłosiona. Kwiaty niebieskie, zwisające. Roślina wytwarza gruby, rozgałęziony korzeń palowy dług. do 80 cm.

Surowiec - wysuszony korzeń.

Zastosowanie - obecnie jest wycofany z Farmakopei polskiej. Stosowany był na uszkodzoną mechanicznie, lub chemicznie i termicznie skórę. Przyspieszał proces gojenia. Stosowany był również w stłuczeniach i złamaniach.

Stanowisko - słoneczne, może być lekko ocienione, gleba żyzna, wilgotna, obojętna. Mimo, iż preferuje stanowisko wilgotne jest odporny na suszę. Jest bardzo dobrą rośliną na kompost, ze względu na dużą zawartość potasu. Rozmnaża się przez podział korzeni. Ponieważ silnie się rozrasta, dobrze jest grubą folią ograniczyć miejsce, gdzie będzie uprawiany.

Kosmetyka - można gotować wywar z rozdrobnionego korzenia i dodawać do zmiękczających kąpieli, szczególnie dla cery suchej.

Ogród -

1 kg świeżego ziela zalać 10 litrami wody i zostawic na kilka dni do sfermentowania
- stosować rozcieńczoną gnojówkę 1 : 10 przeciw mszycom

1kg świeżych ziół zalać 10 litrami wody i macerować 48 godzin
- stosować w rozcieńczeniu 1 : 4 do podlewania gleby przy niedoborze potasu, jako dodatek do kompostu, natomiast bez rozcieńczania przeciw szkodnikom kapustnych.

Żywokost jest rośliną szczególnie polecaną jako kompostowy dodatek, jak również ze względu na swe długie korzenie bardzo korzystnie wpływa na glebę. Bardzo ładnie wygląda w ogrodach naturalistycznych.